Het Delivery Dilemma: je eigen bezorgservice of outsourcen?
Post Covid kunnen we er niet omheen: het aanbieden van een bezorg- en/of afhaalservice vanuit je restaurant. Snel, gemakkelijk, efficient en zonder je huis te verlaten heb je als consument vandaag de mogelijkheid om alsnog van je favoriete restaurant te genieten.
Als jouw onderneming niet aan deze verwachtingen kan voldoen, kan het zijn dat consumenten naar andere opties zullen gaan kijken. Een goede bezorgservice wordt vaak onderschat, hoewel in het dynamische en competitieve horeca landschap van vandaag de mogelijkheid om je gerechten overal te serveren een grote factor zal zijn in het succes van jouw onderneming.
De groeiende vraag naar eten bezorgen is goed nieuws voor ondernemingen. Op eerste gezicht wellicht een complex project, maar het zorgt er eigenlijk voor dat jij je onderneming optimaal laat groeien in elke mogelijke richting. Desondanks zien veel ondernemers het als een behoorlijke klus om deze service aan te bieden aan hun gasten, vooral als het gaat om het managen van de logistiek van deze bezorgservice.
De vraag is dan ook: is het beter om dit helemaal zelf in handen te hebben, of gebruik te maken van bezorgdiensten zoals Uber en Thuisbezorgd? Wij nemen de proef op de som en onderzoeken de voor- en nadelen van iedere optie.
Je eigen bezorgservice
Een duidelijk voordeel van het managen van je eigen bezorgservice is de controle die je hebt van start tot finish. Dit betekent dat jij in handen hebt hoe snel gerechten geleverd worden, met welke kwaliteit én natuurlijk een goede service die matcht met jouw eigen standaarden. De meeste softwaresystemen bieden ook de mogelijkheid om bepaalde filters in te stellen op basis van jouw voorkeuren, zoals bezorggebied, minimale bestelwaarde en bezorgkosten.
Daarnaast zorgt een eigen bezorgservice er ook voor dat je meer flexibiliteit hebt als het gaat om gerechten personaliseren, speciale verzoeken, belangrijke bestellingen, het opzetten van loyaliteitsprogramma’s en het uitdelen van promo’s. Dit is niet mogelijk met een externe bezorgpartij. En het allerbelangrijkste van alles: je behoudt veel meer omzet omdat je geen commissies betaalt.
Een nadeel van een eigen bezorgservice is het opzetten en onderhouden van je bezorgdienst. Je moet zelf zorgen voor personeel die jouw gerechten gaat bezorgen. Dit betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor hun training en daarnaast natuurlijk het behouden van je bezorgers, anders kan het aannemen van personeel aardig in de kosten lopen.
Daarnaast dien je ook rekening te houden met andere kosten zoals salarissen, het onderhouden van fietsen of bezorg auto’s en brandstof.
Outsourcen naar een externe partij
Net zoals dat er voordelen en nadelen zijn bij het organiseren van je eigen bezorgservice, zijn die er ook bij het outsourcen naar een externe partij. Het belangrijkste voordeel is het lage beginkapitaal dat nodig is om een bezorgservice te starten. Hierdoor is bezorgen toegankelijk, zonder meteen hoge kosten te maken.
Daarnaast is het op- en afschalen makkelijk te doen met een externe partij. Als ondernemer kun jij je hiermee ook focussen op andere zaken in plaats van de logistiek van de bezorging, zoals de kwaliteit van de gerechten en de kosten.
Het nadeel van outsourcen is dat je minder tot geen controle hebt over de ervaring van de klant. Late bezorgingen, verkeerde orders of een lagere kwaliteit van de gerechten door een late bezorging kunnen een negatieve bijdrage leveren aan de reputatie van jouw restaurant.
Daarnaast vragen veel bezorgplatformen een hoge fee bij iedere bestelling die wordt gedaan, waardoor je veel van je omzet inlevert.