Technologisering in de horeca: de zin én onzin van de laatste ontwikkelingen

Een van de belangrijkste aspecten van de horeca moet toch wel het persoonlijke contact zijn. De technologisering van de sector lijkt hier daardoor een ver van je bed show. Minder technologie, meer mensen. Maar technologie wil niet altijd meteen betekenen dat dit ten nadele is van de authenticiteit en persoonlijkheid van je onderneming.

In deze blog nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen binnen de horeca, en hoe deze bijdragen aan het optimaliseren en personaliseren, waardoor jij een hogere klanttevredenheid kunt verwachten (Ja, echt waar!).

  1. Google Business & Social Media

Om gevonden te worden door nieuwe klanten is het belangrijk dat je je restaurant registreert bij Google. Hierdoor kun je gevonden worden in de zoekmachine en op Google Maps verschijnen wanneer klanten zoeken naar restaurants in hun omgeving. Als je je restaurant registreert bij Google, bouw je ook meteen een repertoire van goede recensies op, die openbaar beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Houd alle informatie up-to-date en zorg ervoor dat de recensies in jouw voordeel werken door kennis te nemen van wat je gasten over je zeggen.

Aanwezigheid op social media is geen verplichting maar wel haast onontkoombaar in deze tijd. Niet alleen bouw je hier relaties op met je gasten, potentiële gasten kunnen ook door social media jouw restaurant ontdekken. Door het delen van content informeer je je gasten over speciale aanbiedingen, geef je een kijkje achter de schermen en deel je je nieuwste gerechten of dranken.

2. Online eten bestellen en bezorgen

Tijdens de pandemie was er een enorme stijging in het online eten bestellen, maar zelfs daarvoor was de vraag naar online eten bestellen en bezorgdiensten al constant aan het stijgen. Als je je omzet wil opschalen, is online eten bestellen een goede zet. Je kunt ervoor kiezen dit via UberEats of Thuisbezorgd te doen, of via je eigen website. Doorgaans vragen deze third party delivery platforms een hoge commissie per bestelling en zijn daardoor erg duur in gebruik. Het hebben van je eigen bezorgdienst zorgt voor 100% eigen omzet, en heb je ook nog eens flexibiliteit en controle over de bezorgdienst.

De Kassaman biedt commissie vrije QR software aan waarmee je in een handomdraai je eigen bezorgdienst kunt starten! Boek een gratis demo en ontdek de mogelijkheden met een van onze experts.

3. QR Bestelsystemen

Een QR code op tafel. Het wordt niet altijd gezien als een verbetering van de service. Maar niets is minder waar. Gasten zijn vaak meer tevreden wanneer ze kunnen bestellen met een QR bestelsysteem. En hier zijn een aantal redenen voor:

  • Gasten hoeven niet te wachten tot er iemand bij ze langskomt om de bestelling op te nemen. Hierdoor gaan ze ook meer bestellen en heeft het gemiddelde restaurant een stijging van tafelomzet van maar liefst 30%! Win-win dus.

  • De service wordt efficiënter en sneller, waardoor ze vaak minder lang hoeven te wachten.

  • Goed ontwikkelde bestelsystemen zullen suggesties toevoegen per tafel op basis van de bestellingen die zij eerder hebben gedaan. Dit bevordert de upselling én personalisering van de klantervaring.

Natuurlijk betekent dit niet dat er helemaal geen personeel aanwezig hoeft te zijn. Het voordeel van de verlegging van werkzaamheden is dat personeel zich júist meer kan focussen op de gasten, ze extra aandacht kan geven of een praatje kan maken. Zie het als een toevoeging van je service, in plaats van een vervanging van personeel. En mocht je dan tóch personeelstekort hebben, is een QR bestelsysteem de uitkomst om dit op te vangen.

De Kassaman biedt commissie vrije QR software aan waarmee je in een handomdraai je eigen QR bestelsysteem online hebt staan! Boek een gratis demo en ontdek de mogelijkheden met een van onze experts.

4. Een reserveringssysteem

Een online reserveringssysteem is heel handig in elk restaurant - voor zowel je gasten als ook het runnen en organiseren van jouw horecazaak. Een online reserveringssoftware is enorm eenvoudig en helemaal automatisch in gebruik, je hoeft alleen van tevoren je openingsuren en beschikbaarheid in te vullen, de rest gaat automatisch.

Nog niet overtuigd? Hier nog enkele voordelen van een onlinereserveringssysteem voor jouw restaurant:

  • Meer tijd: de reserveringen worden automatisch voor je aangenomen en verwerkt. Dit loopt helemaal efficiënt wanneer je jouw vloerplan en openingstijden aan de software doorgeeft. Dit scheelt veel tijd aan de telefoon of achter de computer voor het aannemen en inplannen van reserveringen.

  • Nauwkeurig: het correct registreren van een reservering gaat vlekkeloos met een reserveringssoftware, er kunnen hierbij geen menselijke fouten aan jouw kant gemaakt worden. In plaats dat jouw medewerkers verantwoordelijk zijn voor communicatie- en schrijffouten, ligt de verantwoordelijkheid nu bij de gasten voor het correct invullen van informatie.

  • Meer informatie: met een reserveringssysteem is er meer tijd om informatie te verzamelen dan aan de telefoon. Zo kun je naast de datum, tijdstip, aantal personen, naam en contactgegevens gemakkelijk om andere gegevens vragen. Veel restaurants vragen bijvoorbeeld om een geboortedatum of woonplaats en het kan ook heel handig zijn om van tevoren naar allergieën of diëten te vragen. Zo kun je goed voorbereid zijn op hun bezoek en kun je jouw gasten ook een gepersonaliseerde ervaring geven.

  • Bescherming tegen no-shows: er zijn enkele opties bij een online reserveringssoftware die de kans op no-shows kan verkleinen. Zo kan je de dag van tevoren een herinneringsmail versturen of er zelf voor kiezen om een aanbetaling te vragen bij het registreren.

5. Loyaliteitsprogramma's voor klanten - nu ook digitaal

Om de betrokkenheid en retentie van je klanten te vergroten, kun je loyaliteitsprogramma's aanbieden. Je gasten zullen namelijk terugkomen naar je restaurant als ze punten kunnen verzamelen en zo korting kunnen krijgen op een maaltijd/drank. Om het proces voor jou eenvoudig te houden, kunnen moderne loyaliteitsprogramma's worden gekoppeld aan je kassasysteem - meer daarover hieronder. In plaats van klantenkaarten uit te delen, worden klanten geregistreerd door je kassasysteem, dat hun loyaliteitspunten automatisch verwerkt bij elke aankoop. De verzamelde gegevens kunnen ook geanalyseerd en gebruikt worden om je bedrijf af te stemmen op het kooppatroon van je klanten.

6. Voorraadbeheer met inventarisatie software


Zoals vermeld in ons artikel over hoe je restaurantkosten kunt verlagen, is het bijhouden van je inventaris belangrijk om je kosten laag te houden en je restaurant financiën goed te beheren.
Het gebruik van software voor het bijhouden van je inventaris bespaart je veel tijd, zorgt voor nauwkeurigere cijfers en herinnert je eraan wanneer het weer tijd is bepaalde artikelen in te slaan. Zelfs de houdbaarheidsdatums kunnen gemakkelijk worden bekeken. Op deze manier kun je je ingekochte ingrediënten maximaal benutten en je voedselverspilling aanzienlijk verminderen.

7. Personeel inroosteren

Als je al eerder een teamrooster hebt gemaakt, weet je wat een lang en ingewikkeld proces het kan zijn en de puzzel eindelijk past. Er zijn tegenwoordig dan ook handige digitale oplossingen. Deze tools kunnen iedereen inroosteren en tegelijkertijd rekening houden met bijvoorbeeld verwachte drukte. Alles wat te maken heeft met het rooster en ook de communicatie met medewerkers kan via deze tools gaan. Alles staat handig op een plek.

Tip: er zijn ook personeelsplanning apps en platforms die je kunnen helpen bij het vinden van talentvolle nieuwe medewerkers. Zo is er minder zorg en werk voor jou, omdat deze platforms werkzoekenden en horecaondernemers met elkaar matchen.

8. Displaysystemen voor de keuken

Hoewel het er tijdens de spitsuren erg druk kan zijn, hoeft het voor je keukenpersoneel niet overweldigend en chaotisch te worden om op de opgenomen bestellingen te reageren. Dankzij digitalisering kunnen keukenprocessen voor iedereen meer inzichtelijk en overzichtelijk zijn. Kitchen management software zorgt voor goede onderlinge communicatie, organisatie en prioriteitenplanning doordat de verschillende bestellingen in één keer op een scherm te zien zijn met de exacte tijd waarop ze zijn geplaatst. Verder biedt deze digitale oplossing vaak ook informatie over recepten, allergenen, voorraadbeheer, kosten, benodigde inkoop en meer.

Vorige
Vorige

Het Delivery Dilemma: je eigen bezorgservice of outsourcen?

Volgende
Volgende

Dit zijn dé 6 horeca terras trends voor 2024