Zó promoot je je nieuwe horeca onderneming

Je hebt je business plan gemaakt, eventuele externe financierders overtuigd van je idee en met veel moeite je dromen tot werkelijkheid gemaakt: je horeca onderneming staat er dan eindelijk. Maar hoe krijg je nu nieuwe gasten binnen?

Een sterke social media strategie is een belangrijk onderdeel van je marketing plan. Naast andere campagnes en marketing strategieën om nieuwe klanten te werven, is het belangrijk aandacht te schenken aan je online imago. Kwalitatieve content kan namelijk het verschil maken. En het mooie van alles is: het is gratis.

In deze blog nemen we je mee in de wereld van social media marketing en laten we je zien wat het je kan opleveren in cijfers, wat de basics zijn van social media marketing én een aantal tips om je op weg te helpen.

Restaurant social media marketing cijfers

Uit een recent onderzoek van market data agency Gitnux blijkt dat social media een steeds belangrijkere rol speelt voor horeca ondernemers:

  • Restaurants die actief zijn op social media hebben jaarlijks een hogere omzet van wel 5-10%.

  • 60% van de restaurants dat gebruik maakt van Instagram geeft aan meer reserveringen te hebben dan ervoor.

  • Restaurants die actief reageerden op comments onder hun posts en reviews zagen de klanttevredenheid stijgen met 25%.

  • 70% van de restaurantbezoekers maken hun keuze op basis van wat ze hebben gezien op social media.

  • 90% van de mensen die online zoekt naar de beste restaurantopties maakt een beslissing om ergens te reserveren binnen 24 uur.

De basics van social media marketing

Voordat je gaat beginnen met je social media strategie dien je eerst je accounts aan te maken. Op basis van waar jij denkt je ideale gast zich bevindt kies je deze platforms. Voor restaurants zijn dit doorgaans Facebook, TikTok en Instagram.


Na het aanmaken van je accounts optimaliseer je je accounts aan de hand van de volgende checklist:

  • Display name: zorg ervoor dat de naam van je restaurant altijd consistent hetzelfde is op ieder platform. Zo weten gasten precies hoe ze jou kunnen vinden.

  • Social media handle: je handle, de naam die achter het ‘@‘ teken staat. Zorg er ook voor dat deze altijd hetzelfde is voor ieder platform. Zo ben je makkelijk te vinden en ontstaat er geen onduidelijkheid voor je gasten.

  • Profielfoto: nogmaals met het oog op herkenbaarheid; zorg ervoor dat je profielfoto consistent hetzelfde is op ieder platform. Het logo van je restaurant is de beste manier om gasten te laten weten dat jij het bent.

  • Je locatie: zorg ervoor dat je adres makkelijk te achterhalen is. Heb je meerdere locaties? Deel dan het adres van je flagship of je meest populaire locatie.

  • Je website URL: op ieder social media platform bestaat er de mogelijkheid om een website url in te vullen, zodat bezoekers makkelijk je website kunnen bezoeken.

  • Je bio: je bio bestaat vaak uit een kleine beschrijving van je onderneming. Ben je bijvoorbeeld een all-vegan restaurant? Schrijf dit in je bio.

Wat is je doelgroep?

Een belangrijk onderdeel van een social media strategie is het vaststellen van je doelgroep. Wie wil je dat jouw restaurant bezoekt? En wie zijn nu je gasten? Ben je een familie restaurant, of ben je op zoek naar een volwassen publiek? Doe hier wat onderzoek naar en hou de resultaten in je achterhoofd tijdens het maken van social media posts.

Je kan geweldige content maken maar als het niet resoneert met je doelgroep zie je weinig resultaat. Om je tijd en geld te besparen is het dus belangrijk om eerst je gewenste doelgroep vast te stellen voordat je begint met posten.

Tip: De meeste apps geven inzicht in je analytics en wie er het meest op je content reageert. Hier kun je ook locaties en leeftijden in terugvinden.

5 social media marketing tips

1. Start een contest en boost je engagement

Instagram is een belangrijk platform voor restaurants. Over het algemeen zien horeca ondernemingen hier de meeste engagement; hoe vaak iemand jouw post of story heeft gedeeld, er op heeft gereageerd of geliked. Het algoritme van Instagram is hier ook op gefocust: het delen, liken en reageren op posts. Een contest geeft jouw volgers een reden om dit ook te doen, en je engagement te boosten.

Naast het genereren van nieuwe volgers is een Instagram contest ook een manier om met een klein budget meer naamsbekendheid op te bouwen. Dit kan van pas zijn bij het promoten van een nieuw product of de opening van een nieuwe locatie.

Een succesvolle Instagram contest heeft duidelijke regels. De meeste zijn als volgt:

  • Save & Like; om mee te doen dien je foto te liken en op te slaan.

  • Volg het account; om mee te doen dien je het Instagram account te volgen.

  • Maak meer kans door de post te delen op je story.

  • Doe een contest samen met een andere onderneming. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken met een lokaal theater voor een ‘diner en show’ arrangement.


2. Deel user-generated (UGC) social content

Onderschat je gasten niet. Het komt vaak voor dat ze prachtige content maken van hun bezoek in je horeca onderneming. Vraag hun toestemming om hun content te reposten via je eigen social media kanalen.


Tip: UGC content vind je via het kopje ‘getagde posts’ op je social media platforms. Je kunt ook zoeken op de naam van je restaurant of locatie om meer content te vinden.

3. Post consistent - maar niet te vaak


Je hoeft heus niet 4 keer per dag te posten om je social media accounts te laten groeien. Wat wél belangrijk is om het consistent te doen. Hou een aantal per week aan wat voor jou haalbaar is. 3 keer per week is bijvoorbeeld een goed aantal om mee te starten.


Tip: het gaat om goede content, niet om de hoeveelheid die je post. Maak je dus geen zorgen over elke dag 5 keer posten. Dit is niet haalbaar en onrealistisch. Zorg ervoor dat je een realistisch doel zet en op basis van je eerdere doelgroep onderzoek zodat je content post die jouw onderneming op de best mogelijke manier laat zien!


4. Zorg voor een goede branding


Heeft jouw restaurant een sterke branding? Indien dit niet het geval is, is social media een mooie kans om hier mee te starten. Je branding laat namelijk de identiteit van je bedrijf zien, en waar je staat in de markt. Het helpt je ook te differentiëren van andere concurrentie in de markt.


Zorg voor een eigen identiteit die past bij jouw onderneming. Het gaat hier ook om de manier waarop je met je gasten communiceert, via posts, video’s foto’s en comments.


Een mooi voorbeeld van een sterke branding is Pizza Beppe. Een korte blik op hun social media laat zien dat ze na hebben gedacht over hun huisstijl, wat ze willen uitstralen en welke identiteit ze willen overbrengen. Daarnaast maken ze gebruik van speciale evenementen zoals Koningsdag om hun producten te promoten.


Pizza Beppe

5. Post verschillende soorten content


Foto’s alleen zijn niet genoeg om je social media tot leven te wekken. Er gaat tegenwoordig echt meer werk in zitten dan een paar plaatjes online zetten. Zorg ervoor dat je social media aantrekkelijk is voor je doelgroep. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om korte video’s te maken die de sfeer in jouw restaurant goed reflecteren, waarmee het aantrekkelijk wordt voor nieuwe gasten om eens langs te komen.


Tip: veel gasten vinden het leuk om Behind The Scenes (BTS) content te bekijken. Hoe worden gerechten gemaakt? Wie zijn jouw medewerkers? Wat zijn je nieuwe gerechten of dranken?

Haal het meeste uit je social media


Het kan vaak wat overweldigend voelen: het starten en bijhouden van je social media platformen. Maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Met een paar tips uit onze blog kom je al een heel eind. Wees creatief en heb vooral veel lol in wat je online zet. Het gaat er uiteindelijk om dat je social media platformen laten zien wat gasten bij jou kunnen verwachten.


Het runnen van een restaurant is niet makkelijk. Een goed werkend kassasysteem is dan ook een must. Niet langer de strijd aan gaan met lastige extensies en veel verschillende providers? Bij De Kassaman regelen we je volledige kassasysteem, inclusief netwerk, hardware, QR software en andere belangrijke tools. Maak een afspraak via ons online Calendly afsprakensysteem of mail ons op info@dekassaman.nl

Vorige
Vorige

Van boerderij tot tafel: de rol van lokale boerderijen in de horeca

Volgende
Volgende

Het Delivery Dilemma: je eigen bezorgservice of outsourcen?